RASADNIK I PLANTAZA GODZI BOBICA

Click here to edit subtitle

Kako posaditi Goji?


          Godži voli puno sunca pa ih je najbolje posaditi na mestu koje je celi dan obasjano suncem. Sadnja se vrši tokom cele godine. Ako se sadi tokom leta, sadnice teba češće zalitvati. Ako hoćete dobre rezultate, vodu ne smete štedeti tokom leta, svakog drugog jutra ili večeri zaliti biljku.

             Najbolja je zemlja s pH 6,5 na više. Uspeva na suvom, jalovom (nutritivno siromašnom) zemljištu, a može i na peščanim i glinastim zemljištima u priobalnom području. Za ‘’plantaže’’ predviđeno je za razmak između sadnica u redu, mogućnost od 1,6 m do 2 m a između redova razmak je od 2,2 do 2,5 m.

PROLEĆNA I LETNJA SADNJA :

          Sade se u jame veličine 40 x 50 cm, na razmaku od 1.5 do 2 m jedna od druge, zavisno gde ih i kako sadite (okućnice ili plantaža). Poprašiti jamu krečom u prahu. Zatim pripremimo razmeru 3:1:1 – pregorelo stajsko đubrivo, usitnjena zemlja i tinja (mešavina rečnog mulja sa peskom) i dodamo 500 g ZEOLITA u granulama. Smešu dobro promešati i napuniti jamu 35 cm, zatim zaliti tako da ostane do vrha 15-20 cm za sadnicu. Izvaditi sadnicu iz saksije i staviti je u jamu. Oko sadnice staviti smešu prethodno promešane u kofi: SUPSTRATA, HYDROGELA (sa vodom) i jedne kašike ZEOLITA u prahu, tako da dobijemo kašastu ili jogurastu smešu. Smešom sa đubrivom i zemljom popunimo jamu do vrha. Celu površinu dobro zalijemo i zemlju pritisnemo lagano rukom. Zalivati par dana posle sadnje i dopuniti istom mešavinom đubriva. Uz biljku staviti štap visine do 1.5 - 2 m i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovito zalivati.

            Umesto gore navedene smeše, možemo koristiti i SUPSTRAT umesto stajnjaka koji se kupuje u poljoprivrednoj apoteci, i njime promešanog sa sitnom zemljom popuniti jamu. Hydrogel i Zeolit takođe kupiti u polj. apoteci.

JESENJA I ZIMSKA SADNJA :

          Iskopati jamu širine 40 cm i dubine 50 cm, na razmaku od 1.5 do 2 m jedna od druge, zavisno gde ih i kako sadite (okućnice ili plantaža). Poprašiti jamu krečom u prahu. Zatim popuniti jamu do vrha prethodno pripremljenom i promešanom smešom pregorelog stajskog đubriva, sitne zemlje, tinje (mešavina rečnog mulja sa peskom) u razmeri 2:1:1 i dodati 500 g ZEOLITA u granulama. Ako nemamo stajnjak možemo koristiti i SUPSTRAT koji se kupuje u polj. apoteci i pomešati ga sa zemljom i zeolitom i njime popuniti jamu do vrha. Zatim valjkastim predmetom Ø 8cm utisnuti prostor dubine 15 cm u koji se smešta korenov sistem biljke. Prostor oko korenovog sistema se popuni smešom prethodno promešane u kofi: SUPSTRATA, HYDROGELA (sa vodom) i jedne kašike ZEOLITA u prahu, tako da dobijemo kašastu ili jogurastu smešu. Na kraju sitnu zemlju staviti oko biljke. Nakon toga zaliti i zemlju pritisnuti rukom.  Uz biljku staviti štap i vezati lagano.

SubstratHydrogel i Zeolit - kupiti u poljoprivrednoj apoteci.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.